Slabbetjes - drukknopen
De hipste slabbetjes voor jouw kleintje
Vrijwel elke ouder weet dat slabbetjes niet mogen ontbreken wanneer je je kleintje leert eten. Knoeien kunnen ze namelijk als de beste. Voordat je met je ogen hebt kunnen knipperen beland er alweer een nieuwe vlek tomatensaus op dat ene nieuwe shirtje. Hartstikke zonde natuurlijk wanneer je de vlek(ken) er niet meer uitgewassen krijgt. Met een slabbetje zorg je eenvoudig dat de kleding van jouw kleintje schoon blijft en de standaard knoeipartij niet langer uitdraait op een flinke poets- en/of wasbeurt. Slabbetjes zijn in verschillende vormen, maten, materialen en kleuren verkrijgbaar. Van effen kleuren tot leuke opdrukken en prints: jouw baby leren eten is nog nooit zo’n groot feest geweest!
Waar zijn baby slabbetjes precies voor?
Een slabbetje, ook wel slab genoemd, dient eigenlijk gewoon als morsdoekje voor baby’s en kleine kinderen. De meesten slabben worden om de hals vastgezet aan de hand van klittenband, drukknoopjes of koordjes die je kunt strikken. Sommige slabbetjes zijn voorzien van een elastieken band, zodat je deze over het hoofd van je kindje aan kunt trekken. Slabben zijn de meest ideale manier om de kleding van jouw kleintje schoon te houden. Of je kindje nu gevoerd wordt of zelf kan eten: een slab komt altijd van pas! Echter is het natuurlijk wel belangrijk dat je een slab kiest die het best bij het knoei patroon van jouw kleine koter past. Zo knoeit het ene kindje meer dan de ander. Een grote kliederboel is niet te voorkomen, maar moeilijk verwijderbare vlekken kleding wel!
Maak van elke maaltijd een groot feest
Wanneer je op zoek gaat naar slabbetjes kom je deze in een hoop kleuren en prints tegen. Van standaard witte slabbetjes tot grappige, bedrukte slabbetjes met tekst. Voor leuke punt slabbetjes met vrolijke kleuren, prints en opdrukken ben je bij Bababoe aan het juiste adres. Onze puntvormige slabben zijn voorzien van schattige dieren, prachtige kleuren en stoere prints. Met een aantal van onze verschillende sets van drie of vier punt slabbetjes, ziet jouw kindje er altijd stijlvol uit tijdens het eten!
Wanneer heeft mijn kindje een slab nodig?
Wanneer je jouw kindje nog met de fles of borst voedt, kan een slab handig zijn. Het komt nogal regelmatig voor dat baby’s tussendoor een boertje laten en daarbij wat voeding naar buiten komt. Echter dient een hydrofiele luier ook perfect voor zulke momenten en is een slab geen grote must. Wordt jouw kleine koter wat ouder en leert hij of zij zelf eten? In dat geval komt de slab pas echt goed van pas! Zeker in de eerste fase van het leerproces is knoeien niet te voorkomen en zullen de menige etenswaren in het rond vliegen. Met een slabbetje zorg jij er snel en eenvoudig voor dat de kleding van jouw kleintje kliedervrij blijft. Na het eten kan de slab in de was en pak je een schone uit de kast voor het volgende eetmoment.
Hoeveel slabben heb ik nodig?
Uiteraard verschilt het per kind hoeveel er geknoeid wordt tijdens het eten. Het ene kindje knoeit net wat meer dan de ander. Echter is het wel altijd handig om voldoende slabbetjes in huis te hebben. Een slab is immers meestal na één eetmoment al vies genoeg om in de wasmachine te gooien. Te veel slabben kopen is overigens wel zonde, want na een tijd zal jouw kleintje ze (gelukkig!) niet langer nodig hebben. Aan een tiental wasbare slabbetjes heeft elke ouder over het algemeen wel voldoende. Mocht je toch extra nodig hebben, kun je ze uiteraard altijd nog bij kopen. Wanneer je kiest voor wegwerp slabbetjes zul je er echter wel meer in moeten slaan. Houd rekening met het feit dat alle baby’s enorm veel knoeien en je dus voor elke maaltijd een nieuw slabbetje nodig zal hebben. Uiteindelijk kan dit enorm oplopen in de kosten en is het natuurlijk niet heel goed voor het milieu. Wij raden dus alle ouders aan te kiezen voor wasbare slabben!
Spuugdoekjes, monddoekjes en slabben
Als ouder met een pasgeboren baby slingeren de verschillende benodigdheden om de oren. Monddoekjes, spuugdoekjes, slabbetjes: wat is wat nou precies en wanneer kan je welke het best gebruiken? Spuugdoekjes zijn bedoeld om over de schouder heen te werpen, wanneer jouw kleintje een boertje moet laten. Deze zijn meestal dan ook langwerpig van vorm, zodat ze makkelijk over de schouder gedrapeerd kunnen worden. Monddoekjes zijn kleiner en over het algemeen vierkant. Zoals de naam het misschien al zegt, zijn deze bedoeld om de mond van jouw baby mee af te vegen na het voeden. In de praktijk passen veel ouders voor beide momenten een hydrofiele luier toe. Het enige nadeel is dat deze niet zo veel vocht absorberen als spuug- en monddoekjes en daartoe dus sneller doorlekken. Slabbetjes hebben een volledig andere functie en worden met name toegepast bij kindjes die zelfstandig leren eten. Een slab wordt om de hals van jouw baby bevestigd en zorgt ervoor dat zijn of haar kleertjes mooi schoon blijven.
Handige tips voor het gebruiken van slabben
Punt slabbetjes zijn stijlvol en voorkomen onnodige vlekken. Met behulp van onderstaande tips voorkom jij gegarandeerd vieze vlekken en etensresten op de kleertjes van jouw kleintje!
- Zorg ervoor dat je niet teveel, maar ook zeker niet te weinig slabben in huis hebt. De kans is namelijk groot dat na elke maaltijd weer een nieuwe slab de was in gaat. Zorg dat je nooit misgrijpt wanneer je een keer geen tijd (of geen zin!) hebt om een wasje te draaien.
- Wist je dat er slabben voor kleine en grote kindjes zijn? Wanneer je voor een slab met verstelbare sluiting kiest, maakt het (tot op zekere hoogte) niet uit hoe groot jouw kindje is!
- Met een grotere slab ben jij er nog meer zeker van dat de kleertjes van jouw kleine viespeuk schoon blijven. Bovendien kun je deze ook nog eens langer gebruiken!
- Laat jouw boef telkens veel etensresten op de grond vallen? Leg een stuk plastic onder de stoel, zodat je deze na het eten slechts even uit hoeft te schudden boven de prullenbak.
- Ben je een slab vergeten mee te nemen? Geen paniek! Een hydrofiele luier dient als perfecte vervanging voor die ene keer. Vouw de doek in een driehoek en knoop de lange uiteinden om de hals van jouw kleine boef. Klaar is kees!
Welke soorten slabben zijn er?
Slabbetjes zijn ideaal voor baby’s, maar worden ook regelmatig bij kinderen en zelfs volwassenen toegepast. Slabben zijn in verschillende materialen en vormen verkrijgbaar. Zo zijn er plastic slabbetjes met opvangbakje, hiermee voorkom je eenvoudig dat jouw kleintje etensresten op de grond laat vallen. Alles wat naast het mondje gegooid wordt, wordt nu keurig opgevangen in het bakje! Een slabbetje met mouwen is ideaal voor de échte viespeuken. Deze bedekt namelijk het grootste gedeelte van de kleertjes, waardoor de kans nihil is dat deze vies worden. Verder worden de zogenoemde bandana slabbetjes (ook wel spuug slabbetjes) toegepast bij kindjes die veel kwijlen. Bij Bababoe verkopen we leuke punt, of driehoek, slabbetjes in de leukste kleuren en printen. Punt slabbetjes lopen, zoals de naam het al zegt, in een punt en zien er net wat stijlvoller uit dan een standaard slab. Slabben kunnen op verschillende manieren worden vastgemaakt. Zo heb je slabbetjes met koordjes, drukknoopjes, klittenband en een elastieken rand.
Uit welke materialen kan ik kiezen?
Naast verschillende vormen, zijn slabben ook in verschillende materialen verkrijgbaar. Zo zijn slabbetjes van badstof bijvoorbeeld heerlijk zacht en enorm vocht absorberend. Katoenen slabbetjes zijn erg stevig, nemen redelijk wat vocht op en zorgt voor voldoende luchtdoorlaatbaarheid. Siliconen of plastic slabbetjes zijn eenvoudig schoon te vegen en hoeven dus niet eerst in de wasmachine gewassen te worden. Dit zijn tevens ook waterdichte slabbetjes, vloeistoffen of andere nattige etenswaren zullen hier dus niet doorheen kunnen dringen!