Een verhaaltje over de wasbare luier

Een verhaaltje over de ontwikkeling van de wasbare luier

Als je vandaag de dag denkt aan luiers, denk je vaak aan Pampers of een ander merk wegwerpluiers.
Maar de commerciële wegwerpluier was tot de jaren 40 niet beschikbaar, en zelfs in die tijd was het een luxe die slechts een paar mensen zich konden veroorloven.
Daarvoor waren katoenen luiers de beste manier om de behoeftes van je baby in op te vangen. 
De luier kwam in verschillende vormen voor, de Romijnen zouden bijvoorbeeld dierenhuiden hebben gebruikt met bladeren erin om daar een luier van te maken. Dat kun je je nu toch niet meer voorstellen toch?

Voor de 18e eeuw: geen luiers

Voor duizenden jaren gingen mensen op een andere manier om met de poepluiers van hun baby.
Baby’s in tropische omgevingen hadden vaak helemaal geen luiers, maar waren bijna altijd naakt.
Dit gebeurt in sommige hedendaagse samenlevingen nog steeds. En we kennen allemaal wel de tip dat je je kindje in de zomer lekker in z'n blote billetjes moet laten lopen om zo het zindelijk worden te versnellen en om voora bewustheid te creeren bij het kindje wanneer het dan toch plast of poept.
En dat is precies het verschil met de wegwerpluier natuurlijk. Die absorbtie is zo enorm, dat jouw kindje dus weinig tot geen last heeft van zijn plas of poepluier.
Dat heeft weer als effect dat jouw kindje vaak veel later zindelijk is. 

19e eeuw: katoenen wasbare luier

De geschiedenis van de luier heeft een belangrijke evolutie gemaakt in het begin van de 19e eeuw.
In deze periode werden al wel katoenen luiers gebruikt, maar deze luiers werden zelden gewassen, enkel gedroogd voor hergebruik.
De mensen begonnen zich te realiseren hoe belangrijk luiers waren voor het beschermen van de meubels (ja echt!) en nog belangrijker, de huid van hun baby.
Snel daarna werden de katoenen luiers verbeterd, evenals de hygiëne.

20e eeuw: doorontwikkeling van de wasbare luier 

In het begin van de 20e eeuw werden katoenen luiers gekookt, omdat men bewuster werd van de bacteriën.
Tijdens de 2e Wereldoorlog en door de toename van werkende moeders kwam er de behoefte voor een ‘luierservice’ die schone luiers af kwam leveren.

Traditioneel bestonden katoenen luiers uit een gevouwen vierkant of rechthoek van een linnen doek, die vast werden gemaakt met veiligheidsspelden. 
In 1946 kwam een Amerikaanse huisvrouw met een nieuwe uitvinding, de ‘Boater’, een waterdichte bescherming voor de katoenen luiers inclusief het gebruik van plastic knopen die de traditionele en gevaarlijke veiligheidsspelden zou vervangen.

Jaren 60: wasbare luier tijdelijk verdrongen door wegwerpluiers

In de jaren 60 en 70 werden er grote sprongen gemaakt in de ontwikkeling van luiers, maar viel de wasbare luier snel uit de gratie door de opkomst en aggresieve marketing campagnes van de wegwerpluier. Hier leek het milieu aspect niet meer van belang en ging een groot deel over op de wegwerpluier. 

21e eeuw: wasbare luiers weer in opkomst

Inmiddels maken veel mensen de stap weer terug naar wasbare luiers, omdat ze zich zorgen maken over de milieuvriendelijkheid en de schadelijke stoffen in de wegwerpluier.
Het is natuurlijk niet meer de wasbare luier zoals we die van vroeger kennen. De wasbare luier is de laatste jaren verder verbeterd dankzij nieuwe technieken, waardoor de luier meer kan absorberen, comfortabeler zit en er ook nog eens leuker uitziet. Het is even ontdekken welke manier prettig is voor jou en je kindje. Maar wanneer je dat door hebt, dan wil je echt niets anders meer.
Het is zo makkelijk, zoveel beter voor het milieu en het allerbelangrijkste, het is beter voor jouw kindje.
Wij kunnen het ons goed voorstellen dat je graag advies zou willen over de beste producten en hoe een wasbare luier het beste werkt.
Wij helpen jou met alle liefde, dus neem gerust contact met ons op. 

POPULAIRE PRODUCTEN