Zindelijkheid

Oefenbroekjes: een kleine stap, een groot plezier

Oefenbroekjes, ook wel trainingsbroekjes genoemd, helpen jou en je kindje op weg met zindelijkheidstraining. Een oefenbroekje is met name bedoeld voor de fase waarin jouw kindje klaar is om zelf naar de ‘grote mensen wc’ te gaan. In veel gevallen geeft jouw kleintje in deze fase zelf aan als hij of zij naar het toilet moet, maar zitten er tegen die tijd al een paar druppeltjes in de broek. Oefenbroekjes zijn dus écht bedoeld om zindelijkheid te trainen en dienen niet als vervanging voor de luier. Doe je dit wel, dan zul je er snel achterkomen dat de oefenbroekjes flink wat minder vocht kunnen absorberen dan luiers!

Eerste hulp bij zindelijkheidstraining

De meeste ouders zullen het eens zijn over het feit dat het zindelijk maken van je kleintje niet de makkelijkste taak ter wereld is. Zowel overdag als ’s nachts vele ongelukjes, dagelijks een flinke stapel wasgoed en om de haverklap een dweil in de hand. Bovendien heb je ook nog eens te maken met een teleurgestelde peuter. Het ene kindje is met twee jaar al zindelijk, een ander doet er veel langer over. Tegenwoordig duurt het steeds langer voordat kinderen zindelijk zijn. Veel ouders hebben het druk en geen of weinig tijd om zich te verdiepen in zindelijkheidstraining. Dit resulteert in een groter aantal kinderen dat in de eerste groep van de basisschool nog niet zindelijk is. Doordat scholen kinderen die nog niet zindelijk zijn mogen weigeren, wordt de druk alleen maar opgevoerd. Veel ouders beginnen pas met zindelijkheidstraining wanneer hun kindje naar de peuterschool gaat. Hoe eerder je begint, hoe meer profijt je ervan zult hebben!

Voordelen van tijdige zindelijkheidstraining

Hoe eerder jouw kindje zindelijk is, hoe meer profijt je hiervan zult hebben. Buiten het feit dat het natuurlijk hartstikke fijn is, bespaar je namelijk ook nog eens een hoop kosten. Wist je bijvoorbeeld dat je met een half jaar eerder zindelijk zijn wel 350 euro kunt besparen? Bovendien leveren al die wegwerpluiers ook nog eens een heleboel afval op: per kind gemiddeld zo’n 22 kilo per maand. Hoe langer het duurt voordat jouw kleintje zindelijk is, hoe meer afval geproduceerd zal worden. Natuurlijk zou je voor wasbare luiers kunnen kiezen (waarmee je al een hele goede stap in goede richting zet wat betreft het milieu), maar deze helpen jouw kindje niet om zindelijk te worden. Met onze wasbare oefenbroekjes help jij jouw kleintje meer bewustwording te creëren met betrekking tot het doen van een plasje en tijdig naar het toilet te gaan.

Hoe helpen trainingsbroekjes bij de zindelijkheid?

Wanneer jouw kleintje een oefenbroekje draagt, zal hij of zij het meteen merken wanneer er een klein plasje in terecht komt. In tegenstelling tot luiers, zal een trainingsbroekje namelijk nat aanvoelen. Zo wordt jouw kindje meer bewust van de momenten waarop hij of zij moet plassen. De broekjes zien er ietwat meer uit als een reguliere onderbroek, maar zijn nog wel in staat kleine druppels vocht op te vangen. Op deze manier heeft jouw kindje direct door wanneer een bezoekje aan het toilet genoodzaakt is. Bovendien is het natuurlijk hartstikke stoer dat jouw kleintje al toe is aan een ‘echte onderbroek’! Onze wasbare oefenbroekjes zijn dan ook in de leukste kleuren en met vrolijke opdrukken verkrijgbaar. Om ongelukjes met ontlasting te voorkomen, raden wij aan inlegvellen te gebruiken. Deze vangen eventuele drolletjes op, zodat je niet per direct de wasmachine aan hoeft te zwengelen.

In kleine stapjes op weg naar zindelijkheid

Oefenbroekjes helpen jouw peuter bewustwording te creëren met betrekking tot kleine ongelukjes. Doordat het broekje nat aanvoelt, zal jouw kleintje beseffen dat hij of zij naar het toilet moet. Op deze manier herkent jouw kindje langzaam maar zeker het gevoel dat je krijgt als je moet plassen, waardoor (kleine) ongelukjes steeds minder vaak voor zullen komen. Oefenbroekjes zijn echter niet het enige hulpmiddel dat jij in kunt zetten tijdens de zindelijkheidstraining. Met behulp van een potje leert jouw peuter wanneer en hoe deze gebruikt dient te worden. Laat jouw kindje bijvoorbeeld elk uur even op het potje zitten. Zo geef je je kleintje elke keer de gelegenheid te plassen en kan hij of zij vast wennen aan het gevoel.

Nachtelijke zindelijkheid

Is jouw kindje al enigszins gewend aan de zindelijkheidstraining? In het begin zullen de meeste ongelukjes ’s nachts voorkomen. Overdag kun je als ouder zijnde natuurlijk nog ingrijpen, maar ’s nachts moet jouw kleintje het helemaal zelf doen. Kinderen slapen over het algemeen erg vast en zullen in het begin waarschijnlijk niet eens door hebben dat ze moeten plassen. Is jouw kindje overdag al zindelijk? Met behulp van een luierbroekje zul je vanzelf zien dat het ’s nachts stukje bij beetje steeds vaker droog blijft. Je kunt ervoor kiezen jouw kindje de oefenbroekjes ’s nachts te laten dragen. Houd er in dat geval wel rekening mee dat deze slechts ontworpen zijn voor het opvangen van een aantal druppels. Wanneer jouw kleintje ’s nachts een ongelukje heeft, zal het oefenbroekje waarschijnlijk niet voldoende zijn. Extra tip: leg voor de zekerheid matrasbeschermers onder het hoeslaken, zo voorkom je dat het matras helemaal nat wordt!

De leukste oefenbroekjes van Bababoe

Wil je ook eens iets anders dan de standaard oefenbroekjes van de Hema, Zeeman of Kruidvat? De trainingsbroekjes van Bababoe zijn zo ontworpen dat jouw kleintje zich trots voelt als hij of zij deze eindelijk mag dragen. Een ‘echte grote mensen onderbroek’ speciaal gemaakt voor de eerste stapjes op weg naar zindelijkheid. Ideaal is dat de broekjes met behulp van drukknoopjes tot wel drie maten meegaan. Dankzij de elastische band sluiten de trainingsbroekjes perfect aan om de middel van jouw kleintje. De samenstelling van materialen maakt onze oefenbroekjes ideaal voor elk kind én elke ouder. De buitenzijde is gemaakt van ademend en waterdicht polyester, ook wel PUL genoemd. De zachte binnenzijde bestaat uit twee lagen absorberend microvezel en bamboe. Het bamboe is overigens anti-bacterieel en hypoallergeen. Een optimaal draagcomfort is dus gegarandeerd.

Ecologische Zoocchini trainingsbroekjes

De Zoocchini oefenbroekjes in ons assortiment zijn per set van drie stuks verkrijgbaar. Dankzij de leuke print aan de achterzijde zal jouw kleintje direct enthousiast worden. Denk bijvoorbeeld aan stoere safari dieren voor jongens en prachtige zeemeerminnen voor meisjes. Niet alleen kinderen, maar ook ouders worden erg enthousiast van de Zoocchini oefenbroekjes. Deze zijn namelijk gemaakt van 100 procent GOTS gecertificeerd organisch katoen. Beter voor het milieu én de kans op schadelijke hormoonverstoorders wordt aanzienlijk verkleind. Tussen twee buitenste lagen katoen is een dubbelzijdige laag badstof verwerkt. Zo worden de kleine ongelukjes goed opgevangen en merkt jouw kleintje meteen wanneer een bezoek aan het toilet genoodzaakt is.

Voor elke peuter een oefenbroekje op maat

De Zoocchini oefenbroekjes zijn voor kindjes van 3 tot 4 jaar of van 2 tot 3 jaar. Hierin speelt niet alleen de leeftijd, maar ook de bouw van je kindje mee. Over het algemeen vallen de Zoocchini trainingsbroekjes groot uit, houd hier dus rekening mee! De 2 tot 3 jaar broekjes zijn geschikt voor stevig gebouwde kindjes van 2 jaar of slank gebouwde kindjes van 3 jaar. Is jouw kindje stevig gebouwd en 3 jaar of ouder? Kies in dat geval voor de 3 tot 4 jaar broekjes. Onze Bababoe oefenbroekjes zijn verkrijgbaar in twee maten: standaard en groot. Dankzij de verstelbare drukknoopjes gaan de Bababoe trainingsbroekjes wel drie maten lang mee! Dit betekent dat ze zeer geschikt zijn voor kindjes van 1 t/m 3 jaar. Het grotere formaat valt zowel bij de benen als de middel iets wijder uit (geschikt voor een taille van 42 tot 60 centimeter).

  • Onze Bababoe oefenbroekjes zijn ontworpen om eruit te zien als ‘echte’ onderbroekjes, ter vervanging van de luier.
  • Deze zijn ideaal te gebruiken tijdens het oefenen om je kind sneller zindelijk te krijgen.
  • De broekjes zijn net als de pocketluiers verstelbaar in 3 maten.

Materiaal

  • De trainingsbroekjes bevatten een elastische band.
  • De buitenzijde bestaat uit een zeer waterdichte en ademende stof (PUL).
  • De binnenzijde is van bamboe en 2-laags microvezel.

Tip: Bij oefenbroekjes adviseren wij om wel een inlegvel te gebruiken zodat de ontlasting opgevangen wordt, mocht dit een keer gebeuren.

Kenmerken

  • Geschikt voor kinderen van 1 t/m 3 jaar
  • Verstelbaar in 3 maten met drukknopen
  • Pull up broek met elastische band
  • Waterdicht en comfortabel

Grotere oefenbroekjes

Naast de standaard formaat wasbare oefenbroekjes hebben wij ook een iets groter formaat oefenbroekjes voor de wat oudere kindjes, of kindjes met een wat bredere bouw.
Deze valt iets ruimer rond de benen en is iets wijder om de middel.
De oefenbroekjes groot formaat zijn geschikt voor een taille van 42-60 cm.

Tonen als Foto-tabel Lijst

9 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

9 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

POPULAIRE PRODUCTEN