Waarom Wasbare luiers

Beter voor het milieu

Wasbare luiers zorgen voor 1,4 tot 2,3 keer minder uitstoot van broeikasgassen, afhankelijk van het aantal luiers dat je gebruikt, hoe je ze wast en of je ze in de droger doet. Wegwerpluiers bestaan voor de helft uit materiaal dat is gemaakt van aardolie.
De raffinaderijen die de aardolie verwerken, veroorzaken ook weer lucht- en watervervuiling. Gemiddeld bestaat 5 a 8 % van jouw restafval uit luierafval.
Dat is dus een enorme berg afval wat jij al bespaart. 

Beter voor de gezondheid

Wasbare luiers bevatten geen chemicaliën zoals chloor, parfum of polyacrylaat (een chemische stof die gebruikt wordt voor het absorptievermogen).
Chloor en andere chemicaliën kunnen goede beschermende bacteriën op de huid aantasten en verandert de pH-balans van jouw kind, wat een droge huid huidirritaties kan veroorzaken.

Sneller zindelijk

Het gebruik van wasbare luiers leidt tot het sneller zindelijk worden van jouw kindje. Omdat de luier natter aanvoelt worden kinderen zich sneller bewust van wat ze doen.
Wegwerpluiers zorgen er voor dat de ‘natheid’ voor een langere tijd wegblijft, waardoor jouw kind minder snel bewust zal worden van een natte luier.

Wist je dat 90% van de kinderen in de jaren 60 al zindelijk waren halverwege hun tweede levensjaar?
Tegenwoordig is dat nog geen 20% van de kinderen. Tegenwoordig worden kinderen zindelijk tussen hun 3e en 4e levensjaar, vaak nog even vlak voordat ze naar de basisschool gaan. Met het gebruik van wasbare luiers kunnen kinderen vaak 1 tot 1,5 jaar eerder zindelijk worden!

Kostenbesparend

Vooral in de eerste maanden gebruik je meer luiers. Maar als we gemiddeld kijken naar het aantal luiers per kind tot de zindelijkheid, dan komen we uit op 7300 luiers per kind. 

Aanschaf wegwerpluiers

Een wegwerpluier kost gemiddeld € 0,25 per stuk, afhankelijk van het merk en mogelijke aanbiedingen. In totaal ben je per kind voor een luierperiode dus € 1825 aan luiers kwijt.
En dan hebben we de wegwerp zwemluiers er nog niet eens bij opgeteld. Ga je elke week naar babyzwemmen, dan tikt dat natuurlijk ook behoorlijk aan. 

Kosten wasbare luiers

Voor het gebruik van wasbare luiers ben je de eenmalige aanschafkosten kwijt. Een startpakket van Bababoe kost je eenmalig € 299,00.
Voor het opvangen van ontlasting gebruik je inlegvellen.
Gemiddeld gebruik je ongeveer één rol inlegvellen per maand. De kosten voor een rol inlegvellen zijn €5,95 per rol. Dit komt neer op € 71,40 per jaar.

De vieze luiers moeten natuurlijk gewassen worden. Gemiddeld heb je met wasbare luiers ongeveer 2 extra wasbeurten per week.
Voor de kostenberekening van één wasbeurt (bron: Nibud) zijn wij uitgegaan van kosten voor elektriciteit, waspoeder, water en de slijtage (afschrijving) van de wasmachine.

Ons advies is om wasbare luiers op 40 graden te wassen, tenzij de luiers erg vies zijn, dan kun je ze ook op 60 graden wassen.
Een wasbeurt van 40 graden kost gemiddeld €0,81 en een wasbeurt van 60 graden kost gemiddeld €0,91. Voor een gemiddelde wasbeurt rekenen wij dan €0,85.

Als je 2 extra wasbeurten per week hebt dan ben je €88,40 per jaar extra kwijt aan waskosten. Door het gebruik van wasbare luiers is een kind eerder zindelijk.
De gemiddelde leeftijd is 2,5 jaar en vaak al eerder. Voor deze berekening houden wij 2,5 jaar aan, wat neerkomt op €221,00 aan extra waskosten.

POPULAIRE PRODUCTEN