Wasbare luiers: ontwikkeling

Als je vandaag de dag denkt aan luiers, denk je over het algemeen aan Pampers of een ander merk wegwerpluiers. Maar de commerciële wegwerpluier was tot de jaren 40 niet beschikbaar, en zelfs in die tijd was het een luxe die slechts een paar mensen zich konden veroorloven. Daarvoor waren katoenen luiers de beste manier om de behoeftes van je baby in op te vangen. 

Voor de 18e eeuw: geen luiers!

Voor duizenden jaren gingen mensen op een andere manier ommet de ontlasting van hun baby. Baby’s in tropische omgevingen hadden vaak helemaal geen luiers, maar waren bijna altijd naakt. Dit gebeurt in sommige hedendaagse samenlevingen nog steeds.

19e eeuw: katoenen wasbare luier

De geschiedenis van de luier heeft een belangrijke evolutie gemaakt in het begin van de 19e eeuw. In deze periode werden al wel katoenen luiers gebruikt, maar deze luiers werden zelden gewassen, enkel gedroogd voor hergebruik. De mensen begonnen zich te realiseren hoe belangrijk luiers waren voor het beschermen van de meubels (ja echt!) en belangrijker nog, de huid van hun baby. Snel daarna werden de katoenen luiers verbeterd, evenals de hygiëne.

20e eeuw: doorontwikkeling van de wasbare luier

In het begin van de 20e eeuw werden katoenen luiers gekookt, omdat men bewuster werd van de bacteriën. Tijdens de 2e Wereldoorlog en door de toename van werkende moeders kwam er de behoefte voor een ‘luierservice’ die schone luiers af kwam leveren.

Traditioneel bestonden katoenen luiers uit een gevouwen vierkant of rechthoek van een linnen doek, die vast werden gemaakt met veiligheidsspelden. In 1946 een kwam een Amerikaanse huisvrouw met een nieuwe uitvinding, de ‘Boater’, een waterdichte bescherming voor de katoenen luiers inclusief het gebruik van plastic knopen die de traditionele en gevaarlijke veiligheidsspelden zou vervangen.

Jaren 60: wasbare luier tijdelijk verdrongen door wegwerpluiers

in de jaren 60 en 70 werden er grote sprongen gemaakt in de ontwikkeling van luiers, maar viel de wasbare luier snel uit de gratie door de opkomst en aggresieve marketing van de wegwerpluier.

21e eeuw: wasbare luiers weer in opkomst

Inmiddels maken veel mensen de stap weer terug naar katoenen luiers, omdat ze zich zorgen maakten over de milieuvriendelijkheid en de schadelijke stoffen in de wegwerpluier. De wasbare luier is de laatste jaren verder verbeterd dankzij nieuwe technieken, waardoor de luier meer kan absorberen, comfortabeler zit en er ook nog eens leuker uitziet.