Wasbare pocketluiers – Algemeen

Een wasbare pocketluier is een dunne luier met een fleece binnenkant en een pul laag aan de buitenkant. Aan de achterzijde zit een opening waar je de inleggers in kan doen voor absorptie. Voor het wassen is het verstandig om van te voren al de inleggers eruit te halen zodat je er zeker van bent dat ze tijdens het wassen niet in de luiers blijven zitten. Doordat de inleggers niet aan de luiers vast zitten, drogen zowel de luiers als de inleggers sneller.
De drie voornaamste redenen waarom er gekozen wordt voor wasbare luiers zijn:
  • Beter voor de huid van je kindje: bij werpwerpluiers worden er veel chemicaliën gebruikt die luieruitslag kunnen veroorzaken bij je kindje.
  • Het is goedkoper ten opzichte van de wegwerpluiers: er is een eenmalige aanschafprijs maar daarna haal je gemakkelijk de kosten eruit.
  • Je bespaart veel afval, dus beter voor het milieu: uit een onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat de wegwerpluiers het milieu 2,5 keer zo zwaar belasten als de wasbare luiers.
  • Er zijn leuke printjes, dus het is ook nog eens leuk: op veel wasbare luiers zit een vrolijke, gekleurde print die voor het kind ook aantrekkelijk zullen zijn. Hierdoor kan je het kind makkelijker betrekken bij het verschonen.
De voordelen van wasbare luiers zijn:
  • Minder afval, beter voor het milieu
  • Kostenbesparing: veelal binnen een half jaar de kosten terugverdiend!
  • Minder kans op luieruitslag
  • Kinderen worden over het algemeen sneller zindelijk
De nadelen van wasbare luiers kunnen zijn:
  • Het wassen van de wasbare luiers kost wat meer tijd (wassen, ophangen, klaar maken voor gebruik)
  • De eenmalige aanschafprijs
Wasbare luiers verschonen doe je net zo vaak als met wegwerp luiers. Normaal gesproken verschoon je je kindje voor of na elke voeding. Bij pasgeborene zal dit rond de 7-8 keer zijn. Het aantal voedingen wordt natuurlijk steeds minder. Rond de 3 maanden zit een baby op ongeveer 5-6 voedingen per dag.
De meeste pasgeboren baby’s met een gewicht tussen 3,5-4 kilo passen de standaard wasbare luiers prima. Echter als een baby te vroeg geboren is, een te laag geboortegewicht of een smalle lichaamsbouw heeft, zou het kunnen dat de luier niet volledig aansluit. Indien dit zo is, zal je even moeten wachten, het de tijd geven en af en toe weer proberen.
Als startpakket adviseren wij:
  • Minimaal 20 wasbare luiers. Wil je minder vaak wassen, adviseren wij 24-32 wasbare luiers aan te schaffen. Je wast dan om de 3-4 dagen.
  • Minimaal 40 inleggers. Elke luier wordt geleverd met een losse microvezel inlegger én een 4-laags bamboe charcoal inlegger. Daarnaast is het verstandig om extra inleggers bij aan te schaffen voor momenten wanneer er meer absorptie nodig is, bijvoorbeeld als je langer van huis bent. Wij adviseren de bamboe of hennep inleggers omdat deze meer absorberen dan microvezel en bamboe charcoal. Wel hebben ze een iets langere droogtijd.
  • Nachtluiers. Voor de nacht adviseren wij het tweedelig systeem te gebruiken. Dit bestaat uit een voorgevormde bamboeluier en een overbroekje. De voorgevormde bamboeluier heeft een groot absorptievermogen en door het goed aansluitende overbroekje is de kans op lekkage erg klein. 
  • 2 rollen inlegvellen. Met een rol van 100 inlegvellen doe je ongeveer een maand mee.
  • Een luier wetbag. Dit is handig voor onderweg. Hierin kan je zowel schone als natte luiers doen doordat er twee vakken zijn.
  • Een luier waszak. Een luier waszak is handig om de vieze luiers in te bewaren.
Wasbare luiers kosten niet veel tijd, maar wel meer tijd. Het is namelijk iets waar je regelmatig aan moet denken. Echter doen de wasmachine en de lucht (drogen) het meeste werk.

Wasbare pocketluiers - Wasinstructies

Nieuwe inleggers en voorgevormde bamboeluiers moeten minstens 2-3 keer worden gewassen voordat ze worden gebruikt. Voor de pocketluiers is één keer wassen voldoende. Bij de eerste wasbeurt moet er waspoeder worden gebruikt, laatste keer was je alleen met water. De wasbare luiers moeten op 40 graden worden gewassen. Pas na ongeveer 10 keer wassen bereiken inleggers hun maximale absorptie.

Volgens het waslabel van de Bababoe wasbare luiers staat dat ze kunnen worden gewassen op maximaal 35 graden. De luiers mogen echter gewassen worden op 40 graden, en als ze erg vies zijn zou dit ook op 60 graden kunnen. Wel is het zo (net zoals bij kleding); hoe hoger de temperatuur, hoe sneller er slijtage ontstaat.

De luiers moeten gewassen worden met waspoeder <5% zeep. Er mag geen wasverzachter en vloeibaar wasmiddel gebruikt worden ivm een residu laag die op de luiers achtergelaten kan worden.

De wasbare luiers bewaar je in een luier waszak of luieremmer, bij voorkeur in een wasnetje. Deksel erop en niet plaatsen in een warme omgeving of in de zon. Hierdoor kan het gaan broeien en schimmel ontstaan. Als de luier waszak of emmer vol zit, doe je alle luiers in de wasmachine. Wasbare luiers waar ontlasting op zit, spoel je even af voordat je deze in de luier waszak of luieremmer doet. Bij luiers met klittenband is het verstandig om het klittenband te sluiten voordat je het in de luier waszak of luieremmer doet, anders blijven ze vastplakken aan de andere luiers.
We adviseren niet om de wasbare luiers in een sopje/water te bewaren, dit kan namelijk de waterdichte stof aantasten.

De wasbare luiers kunnen het beste aan de waslijn opgehangen worden, bij voorkeur in direct zonlicht. De uv-straling is een namelijk een natuurlijk bleekmiddel. We adviseren niet om de luiers in de droger te doen omdat dit de waterafstotende laag kan aantasten. De inleggers kunnen wel in de droger, maar dan zal het absorptie vermogen wel lager zijn.

Het kan zijn dat de wasbare luiers na een tijd niet meer zo fris ruiken of minder absorberen. Dit kan komen door oude zeepresten die in de wasbare luiers blijven zitten. Deze moeten dan verwijderd worden op de volgende manier:

  • Een was draaien op 60 graden zonder wasmiddel.
  • Nogmaals een was draaien op 60 graden maar nu gebruik je in plaats van je gebruikelijke wasmiddel, een drup afwasmiddel. Niet te veel, anders gaat het schuimen. Stel hierbij ook een extra spoelprogramma in.
  • Was tenslotte de luiers nogmaals op 60 graden, maar dan weer zonder wasmiddel. Ook nu laat je de wasbare luiers een keer extra spoelen.
  • Hang de luiers hierna bij voorkeur op in de zon, door de uv-straling verbleken eventuele vlekken in de wasbare luiers!

NB: strip de luiers niet te vaak want het tast namelijk wel de kwaliteit en de gebruikersduur aan. Nieuwe luiers hoef je het eerste jaar niet te strippen. Na het eerste jaar kan dit 1 keer per half jaar. Als de luiers toch nog niet fris ruiken en/of niet goed absorberen dan zal je je was gewoonten even moeten nakijken:

  • Waspoeder met <5% zeep gebruiken.
  • Was met genoeg water of gebruik een extra spoelprogramma.

Wasbare pocketluiers – Het gebruik

De buitenste laag van een wasbare luier bestaat uit een waterdichte stof waardoor de luier niet gaat lekken. De binnenste laag van de wasbare luier is gemaakt van een zachte stof zoals fleece of bamboe (charcoal) zodat de luier zacht aanvoelt voor de billen van uw kindje.

In de opening (pocket) van de luier plaats u een losse inlegger van microvezel of bamboe (charcoal). Bamboe absorbeert meer, daarom leveren wij standaard naast een microvezel inlegger ook een bamboe charcoal inlegger bij elke luier! Het is verstandig om een viscose inlegvel te plaatsen in de luier. Deze laat urine door maar vangt de ontlasting op. Doordat de inlegvellen 100% biologisch afbreekbaar zijn kan je vervolgens de inlegvel doorspoelen door het toilet.

Wasbare luiers verschonen doe je net zo vaak als met wegwerp luiers. Normaal gesproken verschoon je je kindje voor of na elke voeding. Bij pasgeborene zal dit rond de 7-8 keer zijn. Het aantal voedingen wordt natuurlijk steeds minder. Rond de 3 maanden zit een baby op ongeveer 5-6 voedingen per dag.

Wij bieden 5 soorten inleggers aan:

  • 3-laags microvezel inlegger.
  • 4-laags bamboe charcoal inlegger: 2 lagen bamboe charcoal en 2 lagen microvezel. De buitenste lagen zijn bamboe charcoal.
  • 5-laags bamboe charcoal inlegger: 2 lagen bamboe charcoal en 3 lagen microvezel. De buitenste lagen zijn bamboe charcoal.
  • 4-laags 100% bamboe inlegger.
  • 4-laags 100% hennep inlegger.

Hiervoor worden 100% biologisch afbreekbare viscose inlegvellen gebruikt. Deze leg je in de luier en vangt de ontlasting op. Vervolgens houd je de luier op z’n kop boven het toilet en kan je de vieze inlegvel doorspoelen.

Ja, indien er wel aan de wasvoorschriften wordt gehouden. Dan kunnen de luiers makkelijk voor een tweede kind gebruikt worden.

Je kan wasbare luiers prima onderweg gebruiken. Wij bieden handige, leuke, ruime wetbags aan met twee vakken. Eén vak voor droge en één voor natte luiers. De wetbags zijn waterdicht en wasbaar.

Ja dit is zeker mogelijk, mits je wel een inlegger gebruikt met een groter absorptievermogen zoals bamboe of hennep. Als je kindje veel plast, adviseren wij het tweedelige luiersysteem; een 100% bamboe voorgevormde luier met een overbroekje tegen lekkage.

Wasbare pocketluiers - Probleemoplossing

In het begin is het even zoeken naar handigheid in het gebruik van wasbare luiers. Hierdoor kan het dus gebeuren dat je in het begin sneller een lekkage hebt. Soms wordt er gedacht dat dit aan de kwaliteit van de wasbare luier ligt, maar dat is niet waar.

Na ongeveer 10 keer wassen hebben de luiers hun maximale absorptie vermogen bereikt. De volgende (meest voorkomende) oorzaken kunnen er voor zorgen dat de wasbare luier gaat lekken. Wij geven tips hoe je hiermee kan omgaan.

  • Niet vaak genoeg verschonen of te weinig inleggers: houd regelmatig in de gaten of je kindje verschoont moet worden. Sommige kinderen vinden het fijn om in een schone, zachte luier te plassen en/of te poepen. Dan zal je dus eerder moeten verschonen. Bij kindjes die veel plassen is het verstandig om een extra (bamboe) inlegger te plaatsen of over te gaan op het tweedelige luiersysteem (voorgevormde bamboe luier met een overbroekje).
  • De wasbare luier sluit niet goed aan: door de wasbare luier zo goed en passend mogelijk aan te trekken wordt lekkage al groot en deels voorkomen. Zorg in de eerste instantie dat de luier aan de achterkant op een goede hoogte zit, dus net onder de rug. Sluit vervolgens de ‘heupdrukkers’ zodat de luier goed aansluit rond de beentjes van je kindje. Houd rekening mee dat bij jongetjes het piemeltje omlaag ligt. Vervolgens kan je de bovenste rij drukkers vastmaken die het beste aansluiten bij de buikomvang van je kindje. Als je veel ruimte ziet rondom de beentjes, dan moet je de drukkers aan de voorkant kleiner instellen. Als laatst kijk je of je witte randjes van de binnenkant ziet uitsteken. Dit is natuurlijk niet waterdicht en kan ook voor lekkage zorgen. Als je een wit randje ziet, stop je deze terug en zorg je dat de waterdichte, buitenkant hier overheen valt.
  • De kleding van uw kindje knelt tegen de wasbare luier aan: soms kan een romper tegen de wasbare luier knellen waardoor het vocht naar de buitenkant kan worden gedrukt en dus lekkage ontstaat. De oplossing is vrij simpel; gebruik een grotere romper of een romperverlenger.
  • Niet wassen volgens de wasvoorschriften: als eerst mag je absoluut geen wasverzachter gebruiken omdat dit de wasbare luier waterafstotend kan maken. Gebruik waspoeder met <5% zeep. Gebruik een normale dosis. Komt er vocht van de wasbare luier door de randjes bij de beentjes, zal je de wasbare luiers en inleggers moeten strippen. Het kan namelijk zijn dat er (te) veel zeepresten in de inleggers en/of luiers zit en ze hierdoor niet meer goed absorberen. Gebruik tenslotte altijd voldoende water in je wasprogramma (minstens 40 graden) of stel een extra spoelprogramma in.

Rode/geïrriteerde billetjes ontstaan vaak bij het doorkomen van tandjes of bij verandering van voeding. Als eerst mag je nooit zalf en/of crème zonder een inlegvel gebruiken omdat dit de wasbare luiers kunnen aantasten en daarnaast voor minder absorptie kunnen zorgen. Onze tip bij rode billetjes is dat de billetjes helemaal droog moeten zijn voordat je weer een schone luier omdoet. Verschoon de wasbare luier iets vaker en gebruik bijvoorbeeld wasbare bamboe billendoekjes i.p.v. wegwerp billendoekjes. Dit is veel natuurlijker en de billetjes komen niet in aanraking met chemische stoffen. Blijft je kindje last houden van rode/geïrriteerde billetjes, dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Als de wasbare luiers naar urine ruiken, dan zijn de wasbare luiers niet goed gespoeld. Je kan ze dan nogmaals wassen en een extra spoelprogramma instellen. Als de wasbare luiers muf ruiken, dan moeten ze drie keer op 60 graden worden gewassen zonder wasmiddel. Gebruik als laatste weer een spoelprogramma en laat de wasbare luiers goed drogen, bij voorkeur in direct zonlicht.

Waarschijnlijk zitten de been elastieken niet goed uitgespreid om de beentjes. Door de luier goed in de liezen aan te laten sluiten, zal je kindje ook minder last van striemen krijgen.

Het is niet te voorkomen dat er vlekken ontstaan bij wasbare luiers. Wel is er een natuurlijk bleekmiddel die de vlekken kan verminderen, namelijk de zon. Door de uv-straling verbleken de vlekken. Daarnaast drogen de wasbare luiers ook een stuk sneller!

Waarschijnlijk zitten er zeepresten in de wasbare luiers. Door ze te strippen, verdwijnen deze zeepresten en absorberen de wasbare luiers weer prima.
Mocht hierna het probleem niet verholpen zijn, adviseren wij om het eens te proberen met (nóg) een extra (bamboe) inlegger. Het kan namelijk zijn dat je kindje ondertussen meer is gaan drinken en/of grotere plassen heeft.

Dit kan twee oorzaken hebben:
• Hard water: eerst de wasbare luiers 3 keer wassen op 60 graden zonder waspoeder. Vervolgens bij elke wasbeurt minder waspoeder gebruiken dan je voorheen deed.
• Achtergebleven zeepresten: door de wasbare luiers te strippen ontdoe je ze van de achtergebleven zeepresten.

Als je de klittenband luiers van te voren dicht vouwt, is de kans op stof/pluisjes dat blijft plakken al aanzienlijk minder. Toch kan het voorkomen dat er wat achterblijft. In dat geval kan je met een fijn kammetje het stof/pluisjes verwijderen door een richting op te kammen.

Wasbare pocketluiers - Huid en gezondheid

Juist wasbare luiers zijn ideaal voor een kindje met een gevoelige huid. In wegwerpluiers zitten namelijk veel chemicaliën die kunnen zorgen voor een allergische reactie. Chemische kristallen, die in de wegwerpluiers zitten, werken zo sterk dat ook het vocht uit de huid onttrokken wordt. Dit zorgt voor luieruitslag. Wasbare luiers zijn veel zachter voor de huid, voelen droog aan en hebben een hoog draagcomfort.

Rode/geïrriteerde billetjes ontstaan vaak bij het doorkomen van tandjes of bij verandering van voeding. Als eerst mag je nooit zalf en/of crème zonder een inlegvel gebruiken omdat dit de wasbare luiers kunnen aantasten en daarnaast voor minder absorptie kunnen zorgen. Onze tip bij rode billetjes is dat de billetjes helemaal droog moeten zijn voordat je weer een schone luier omdoet. Verschoon de wasbare luier iets vaker en gebruik bijvoorbeeld wasbare bamboe billendoekjes i.p.v. wegwerp billendoekjes. Dit is veel natuurlijker en de billetjes komen niet in aanraking met chemische stoffen. Blijft je kindje last houden van rode/geïrriteerde billetjes, dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Het gebruik van wasbare luiers leidt tot het sneller zindelijk worden van uw kind. Omdat de luier natter aanvoelt worden kinderen zich sneller bewust van wat ze doen. Wegwerpluiers zorgen er voor dat de ‘natheid’ voor een langere tijd wegblijft, waardoor uw kind minder snel bewust zal worden van een natte luier.

Tweedelig luiersysteem

Dit bestaat uit twee luiers; een voorgevormde 100% bamboe wasbare luier en een overbroekje van pul. De voorgevormde luier absorbeert erg veel en door het overbroekje is de kans op lekkage minimaal. Zowel de voorgevormde luier als het overbroekje zijn in 3 maten verstelbaar door middel van drukknopen.

De kans op lekkage bij een tweedelig luiersysteem is minimaal. Zorg dat de voorgevormde wasbare bamboe luier goed aansluit bij je kindje. Hierover doe je het overbroekje dat lekkage voorkomt. Zorg ervoor dat de voorgevormde luier onder het overbroekje zit.

Wij adviseren om het tweedelig luiersysteem te gebruiken als je kindje erg veel plast of als nachtluier.

Je kan dezelfde was instructies aanhouden als voor de pocketluiers. Het overbroekje kan minder vaak worden gewassen, na 3-4 verschoningsbeurten ongeveer.

Zwemluiers

De functie van een wasbare zwemluier is het opvangen van ontlasting. De zwemluier is voorzien van elastische randen om de beentjes en middel zodat deze goed afsluit. Daarnaast is de wasbare zwemluier voorzien van drukknopen zodat deze in 3 maten verstelbaar is.

Alleen een wasbare zwemluier is voldoende. Je hoeft hierbij geen wegwerp zwemluier of zwembroek te gebruiken.

De ontlasting blijft in de wasbare zwemluier en spoel je naderhand uit. Een inlegvel verschuift alleen maar en heeft geen toegevoegde waarde. Inleggers absorberen alleen maar, dit is niet nodig in het water. Hierdoor wordt de zwemluier alleen maar zwaar.

Was de gebruikte zwemluiers binnenstebuiten op 30 graden. Doe de zwemluiers niet in een droger, maar hang ze op een drooglijn. Ze hebben een korte droogtijd.

Oefenbroekjes

Oefenbroekjes zijn ontworpen om er uit te zien als ‘grote’ onderbroeken, ter vervanging van de luier. Zo wordt de stap naar een onderbroek kleiner gemaakt.

Als je kindje in de zindelijkheidsfase komt (kan zelf aangeven dat hij/zij een behoefte moet doen) is het verstandig om te beginnen met oefenbroekjes. De oefenbroekjes zijn makkelijk aan en uit te trekken en doordat deze dun zijn kan het gebruikt worden als onderbroek. Ze vangen kleine ongelukjes op zodat de broek van het kindje niet gelijk nat is.

s Nachts kan het oefenbroekje ook gebruikt worden. Houd er rekening mee dat het broekje kleine ‘ongelukjes’ opvangt en geen grote plassen.

Als je kindje (nog) niet goed kan aangeven dat hij/zij moet poepen, adviseren wij om een inlegvel te gebruiken zodat de ontlasting opgevangen wordt. Deze kan je dan vervolgens door het toilet spoelen. De inleggers zijn bedoeld voor de wasbare luiers. Je kan deze ook voor de oefenbroekjes gebruiken maar ze zijn wel breder dan de oefenbroekjes. Je zal de inlegger dus in de lengte dubbel moeten vouwen.

Draagdoeken

Er zijn een aantal voordelen van een draagdoek:

  • De baby voelt zich veilig en geborgen
  • Baby’s hebben behoefte aan lijf-op-lijf contact
  • Onderzoek toont aan dat baby’s over het algemeen minder huilen en rustiger zijn als ze dagelijks worden gedragen in een draagdoek
  • Praktisch: je hebt je handen vrij
  • Ook voor vaders
  • Vermindert de kans op reflux doordat de baby rechtop zit
  • Speciaal aanbevolen voor prematuren, kleine baby’s, baby’s met veel krampjes, baby’s met KISS-syndroom

De banden over je schouders worden breed uitgespreid over je schouders en daarnaast draag je je kindje dicht tegen je aan. Hierdoor voelt het niet zwaar om je kindje te dragen. De Moby wrap tricot draagdoek is te dragen t/m 15 kg maar wanneer het te zwaar wordt, is natuurlijk persoonlijk. Door regelmatig te dragen worden wel de rugspieren getraind en hierdoor kan je in praktijk vaak je kindje langer dragen.

Baby’s hebben behoefte aan huidcontact. Door je kindje te dragen in de draagdoek bied je dit ook. Je kindje voelt zich veilig en geborgen. Dit is een levensbehoefte van een baby, zie het niet als verwennen.

Het zal in het begin even oefenen zijn, maar door regelmatig te dragen word je hier steeds behendiger in. De Moby wrap tricot draagdoek wordt geleverd met een duidelijke, overzichtelijke handleiding met een instructie dvd. Door middel van deze uitleg leer je het knopen snel genoeg.

Je kan een pasgeboren baby vanaf de eerste dag al dragen in de draagdoek. De draagdoek is geschikt voor kinderen t/m 15 kg of tot wanneer jij en je kindje dit zelf prettig vinden.

Je mag je kindje zo lang als je zelf wilt dragen in de draagdoek. Het kindje zit in een natuurlijke houding (foetushouding) wat erg prettig is. Je kindje kan ook slapen in de draagdoek.

  • Rond het vriespunt: jas + sjaal + muts + half onder je jas
  • Rond de 5 graden: jas + sjaal + muts
  • Rond de 10 graden: dunne jas of vest aan
  • Rond de 15 graden: normale kleren aan
  • Rond de 20 graden: luchtige kleren aan
  • Rond de 25 graden: alleen een romper aan
  • Boven de 30 gaden: niet meer in de draagdoek

POPULAIRE PRODUCTEN