Beweeg voordat je eet

Bewegen voordat je gaat eten.

Veel mensen zijn opgegroeid met ontbijten. Bij mij was het zelfs zo dat ik de deur niet uit mocht voordat ik had gegeten.
En dan was dat vaak 2 sneetjes brood met een glas melk.
Inmiddels doe ik het al jaren anders.

Ik hoor regelmatig mensen roepen “niet ontbijten, maar wel flink bewegen??? Oh nee dat kan ik echt niet hoor! Ik MOET echt eerst eten!“
Inmiddels is mij duidelijk geworden dat dit meestal niet zo is.
Uiteraard kan het anders liggen wanneer je bijvoorbeeld diabetes hebt of andere medische aandoeningen. Dan zou je altijd eerst even moeten overleggen met je arts voordat je dit soort veranderingen wilt aanbrengen in je leven.

Het grappige is dat er een hoop (excuse my language) mindfuck gaande is.
Omdat je gewend bent om te ontbijten denkt je lijf (en vooral je hoofd) dat je niet zonder kan. Dus je gaat klachten krijgen zoals misselijkheid, hongergevoel, licht in je hoofd etc.
Dus je denkt dan, zie je wel? Ik kan niet zonder ontbijt! En zo hou je het in stand totdat je die cirkel doorbreekt.
Zo ging dat bij mij ook. En als ik je nu vertel dat ik al 2 jaar aan intermittent fasting doe en dus pas begin met eten rond 12 a 13 uur dan had ik nooit gedacht dat ik dat zou kunnen. Soms vast ik zelfs een hele dag.
Maar ook dit zou ik niet zomaar zonder opbouwen doen. Alles op z’n tijd.

Oké, maar bewegen voordat je gaat eten dus, waarom?

Doordat je eerst een rondje gaat hardlopen, opdrukken, stevig wandelen met de hond, kat, vriendin of lekker met jezelf, 2 minuten touwtje springen, zwemmen (in koud water), yoga, maar liever nog krachttraining, dan zorg je ervoor dat jouw spijsvertering direct in gang wordt gezet en daar heb je dan de hele dag profijt van.
Maar dat niet alleen, jouw cellen worden aangesproken die jou voorzien van de nodige energie.
Door de dag te starten met bewegen, minder vaak per dag te eten houd je jouw lichaam scherp en worden jouw vetcellen aangesproken.
Wanneer je meer dan 3 keer per dag eet, dan creëer een luiheid in je lijf die maar zeer weinig doet met jouw vetcellen en enkel jouw koolhydraten aanspreekt. Dit levert maar zeer kort energie op en dus raakt jouw energiepotje veel sneller leeg.
En hoe voel jij je? Vaak moe en futloos en onverzadigbaar.
Terwijl als je lijf jouw vet aanspreekt is dit veel duurzamer en ben je langer verzadigd en energiek.

De combinatie van eerst bewegen en minder vaak eten zorgt dus voor een betere energieverdeling, spreekt jouw vetcellen aan en start jij je dag mentaal ook veel beter doordat je ook nog eens een lekkere dosis dopamine aanmaakt wanneer je sport/ flink beweegt.
Dat is dan weer het “gelukshormoon” die ervoor zorgt dat wij onszelf goed en gelukkig voelen.
De uitdaging bij dit hormoon is wel dat je het dopamine potje op de juiste manier moet vullen, want deze kun je ook vullen met tijdelijke lege activiteiten waaronder doelloos scrollen door je Social media, Netflixen, Mac Donalds, drugs etc. Dit zijn eigenlijk gewoon dopamine slurpers.
Dit geeft zeer kort een goed gevoel en vervolgens voel je je al snel nog leger en onrustiger.
Maar sporten is dus zeker een goede manier om je dopaminegehalte aan te vullen en om je dag positief en gezond te starten!

Hoe begin ik met bewegen voor het ontbijt

Bouw het rustig op. Zeker wanneer jouw lijf nog niet zoveel gewend is qua sporten en fysieke uitdagingen.
Ga bijvoorbeeld eerst een lekkere wandeling maken en daarna een voedzaam ontbijt als je dat gewend bent. (Wat voedzaam volgens mij is, zal ik in een andere blog wat meer over vertellen).
Als dat goed lukt dan dan bouw je de intensiteit van je training wat op.
Drinken kan zeker, al zou ik het houden bij wat (gezuiverd) water, kruidenthee of zwarte koffie en verder niets. Suiker en melk door je koffie zou ik zeker niet doen gezien dit al een negatief effect heeft op jouw lijf en je zo het effect van het sporten voordat je eet negatief beïnvloed. Want ook suiker behoort tot de dopamine slurpers.

Wat in mijn ogen het belangrijkste is, dat is dat je heel goed naar je gevoel en je lichaam luistert. Laat je niet gek maken door je eigen lichaam, want als je een knorrende maag hebt wil dat dus niet zeggen dat je MOET eten. Besef dat jouw lichaam heel goed weet dat hij al die jaren eerst eten kreeg. Dus hij zal zich dan ook op het begin vaak genoeg laten horen en jou proberen te overtuigen dat je toch echt moet gaan eten.
Met een sterke mindset laat jij dat niet gebeuren en zul je dat weerstaan.
Zo ga je merken dat dit van korte duur was en er niks aan de hand is wanneer je je eten nog even uitstelt.
Ons lichaam is prima in staat om langer niets te eten. Denk maar eens aan vroeger. Toen moesten wij nog jagen voor ons voedsel. Zo aten wij langere tijd niks, totdat we wat gevangen hadden.
En toen bewoog men dus ook eerst vrij intensief voordat je kon eten.
Nu zijn we gewoon lui geworden en gewend om altijd eten te hebben en enkel even naar de koelkast te moeten lopen voor eten. Dit kun je echter prima tergdraaien. En dan bedoel ik niet zozeer dat je moet gaan jagen op een wilde zwijn of de kat van je buren, maar meer dat je dus jouw lichaam leert om eerst te bewegen en dan pas de juiste voeding tot je te nemen.
Na verloop van tijd, dit kan een week zijn, maar ook iets langer ga je merken dat jouw lichaam zich heeft aangepast en dat je je energieker voelt. Je wordt scherper in je hoofd en ervaart een rust in jouw lijf. Dan beginnen de vruchten zich af te werpen en ga je ervaren dat het steeds makkelijker wordt.
Je kunt dan de intensiviteit van het sporten wat opschroeven en zo je grenzen wat verleggen.
Ben je nieuwsgierig naar intermittent fasting dan kun je dat mooi combineren en het nog verder opbouwen.
Dan zou je dus eerst lekker sporten en dan je eerste maaltijd rond 12 a 13 uur kunnen nemen.
Dit is afhankelijk van wanneer je je laatste maaltijd hebt genomen. Ik laat er meestal zo’n uur of 16 tussen vanaf mijn laatste maaltijd tot de eerste.
Maar begin rustig, doe wat goed voelt en geloof in de kracht van je eigen kunnen. Die kracht ligt dieper dan je standaard gedachten.
Die gedachte die tegen je zeggen, doe maar niet, dit kan ik niet, dit durf ik niet. Ik doe het maar niet, want anders gaat het straks fout…Daar moet je aan voorbij gaan en dieper graven in jezelf om bij je echte zelf te komen.
Daar zit zoveel meer kracht dan je ooit had kunnen denken.
Besef dat geen lijf hetzelfde is, dus er is ook geen 1 advies, dieet of leefstijl die bij iedereen past. Daarom moet je naar jouw eigen lijf luisteren en zelf ontdekken wat voor jou het beste werkt.
Er zijn een aantal zaken die over het algemeen wel voor iedereen gelden:

  • Eet onbewerkt & het liefst zo puur mogelijk
  • Zorg voor voldoende (en een goede) nachtrust
  • Gebruik natuurlijke producten voor jouw persoonlijke verzorging
  • Beweeg voldoende (minimaal 30 minuten intensief).
  • Sta op met natuurlijk daglicht & ga een aantal keer dag naar buiten (zeker 3 keer).

Nou, ik kan wel uren doorgaan over de topic gezondheid in al z’n vormen, maar laten we het voor nu hierbij houden. Ik spreek uit eigen ervaring en op adviezen van gezondheidsexperts ben ik zelf gaan (en nog steeds) ontdekken wat voor mij het beste werkt en wat een mooi passend advies is voor de meeste mensen.
Mijn doel is om jou te inspireren en te laten zien met vrij gemakkelijke tools dat je echt het roer om kan gooien naar een gezondere jij. Ook als je moeder bent, of een drukke baan hebt, of al wat ouder en niet zo goed weet waar je moet beginnen.
Je hebt maar 1 lijf, zorg daar goed voor. En dat geldt dus ook zeker voor je mind, want ik geloof er heilig in dat je fysiek nog zo gezond kan zijn, maar als je mind niet oké is, dan uit zich dat toch in lichamelijke klachten en zul je nooit die optimale gezondheid en fitheid bereiken.

 

Hasta la vista & tot de volgende babbelblog

POPULAIRE PRODUCTEN

9,5

Reviews & Zekerheden

9,5
(535)
  • Echte ondernemers
  • Veilig online
  • Goede voorwaarden
  • Betrouwbare info
9,5

Reviews & Zekerheden

9,5
(535)